Przechowywanie
Karmy naturalne, produkowane bez dodatków chemicznych, środków konserwujących wymagają odpowiedniego przechowywania.
Szczególnie istotne jest, aby zachować zdatność karmy do spożycia w terminie przydatności do spożycia, przechowując ją w suchym i chłodnym miejscu.
Za chłodne miejsce przyjmuje się pomieszczenie gdzie temperatura oscyluje między 8-15 stopni Celsjusza, a za suche miejsce uważamy takie, w którym wilgotność jest na poziomie 40% i poniżej. Warunki pokojowe nie spełniają tych założeń, przechowywanie karmy w temperaturze pokojowej, z wyższą wilgotnością znacznie skraca przydatność karmy do spożycia.
Karmę należy spożyć/podawać psu w ciągu 30dni od otwarcia opakowania, nie przekraczając terminu przydatności do spożycia.
Ze względu na zawartość tłuszczy, głównie oleju z łososia, zaleca się aby przechowywać karmę w miejscu ciemnym – światło znacznie przyspiesza rozkład kwasów omega, oraz w zamknięciu (ograniczony dostęp powietrza) – tlen utlenia tłuszcze, doprowadzając do ich zjełczenia, co może spowodować zatrucie.
Zaleca się unikania kontaktu karm z odkrytymi częściami ciała (dłońmi), w celu zachowania czystości mikrobiologicznej, przeniesienie drobnoustrojów może spowodować zatrucie psa.
Nie należy podawać karm o zmienionej barwie, konsystencji, zmienionym nieprzyjemnym zapachu, wilgotnej, ze śladami pleśni lub grzybów, niechętnie jedzonej przez psy, bądź w jakikolwiek inny sposób budzących naszą wątpliwość.
Brak zachowania powyższych warunków znacznie skraca, ogranicza lub całkowicie wyklucza przydatność karm do spożycia.